Kanin fakta info

Välkommen till Kaninsajten.se

På denna hemsidan hittar du allt du behöver veta om din kanin, dess kroppsspråk, sjukdomar, skötsel, med mer. Denna sidan passar dig som ska skaffa kanin och vill läsa på, vilket du gör helt rätt i! Men självklart passar den även dig som redan har fem kaniner och letar efter ett pensionat till dina kaniner. Här lär man sig något nytt hela tiden!

Du kan klicka in på olika huvudämnen här till vänster. 

Vill du gå in på något speciellt område klickar du bara på det. Snabbt och enkelt!

 

Om du har frågor, synpunkter eller idéer kan du maila mig på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Detsamma gäller om du vill synas på Kaninsajten (pensionat, uppfödare, blogg, osv). Då är du också hjärtligt välkommen att maila mig!

Jag blir glad för fina bilder (på era kaniner) och konstruktiv kritik! 

 

If you are an english user feel free to go see the english, and bigger version of the site: http://rabbitfact.com/

 

The site has evolved way more on the enligish site and contains a lot of more information.

Den svenska sidan börjar bli gammal. Istället kan du pröva att använda våran helt nya engelska sida. Sidan har expanderat något enormt där och man kan u dagsläget lära sig mycket mer där än här tyvärr. Vi kommat att fortsätta att uppdatera vår nya engelska sida http://rabbitfact.com/, men allt färre artiklar kommer att läggas ut på den svenska sidan. Så klart kan du alltid kolla på de gamla svenska artiklarna men vår nya sida http://rabbitfact.com/ är som sagt väldigt mycket mer faktarik och updateras dagligen så kolla in den annars kommer fortfarande kaninsajten att ha det största svenska utbudet på kaninfakta.

 

 

Besök gärna våra fina sponsorer på nordicfeel, http://www.nordicfeel.se/rabattkod och här http://www.nordicfeel.se/akta-varor

Parning & ungar

När en hona är gravid kallas det i djurvärlden för ”dräktig”. Du måste planera noggrant innan du parar två kaniner. Du borde hitta eventuella köpare och kärleksfulla hem innan du avlar dem, det är få djuraffärer som tar emot kaninungar.       
När du parar kaninerna är det viktigt att du släpper in honan till hanen, och inte tvärt om. Hanen har inget emot besök från en hona. Honan däremot försvarar sitt revir och det kan leda till att hanen blir skadad.
                                                                                             

Då kaninhonan förstått att hon är dräktig börjar hon desperat bygga bo där hon ska föda. Utekaniner gräver gärna gropar där de sedan springer upp och ner med hö och halv från sin egen bur. Där nere förbereder de födseln och gör det hemtrevligt. Hon sliter också av sig päls från magen för att använda till sitt bo. Om kaninhonan sitter i bur brukar hon krafsa ut all hö/halm ur deras lilla ”rum”. 

Kaninhonor blir väldigt ofta skendräktiga på våren, vilket innebär att de tror att de ska få ungar. De gräver och kämpar med sina bon, men många gånger slutar det med att det inte kommer några ungar. Oftast går skendräktigheten över efter 7-10 dagar, men det varierar.

Innan parningen

Innan du parar två kaniner är det bra om du klipper deras klor, och om det är en långhårig ras, klipper deras päls. Så att de inte på något sätt råkar skada varandra.

Hur kan man ta reda på om hon faktiskt är dräktig eller inte? Det lättaste är såklart att vänta och se. Annars brukar man kunna se om hennes mage växt, eller känna på magen. Man brukar kunna känna på magen om det är något som rör sig där inne efter ungefär 14-20 dagar. Hennes spenar svullnar upp och hon blir tröttare. Det är lite sent att tänka på detta om du redan misstänker att din hona är dräktig, men om du någon gång lagt din hand på honans rygg, och hon ”putat” upp rumpan, så betyder det troligen att honan var parningsvillig. De flesta kaninerna parar sig på våren eller sommaren och får sina kaninungar efter ca 30 dagar efter parning, fast det varierar.
En hane bör inte bli pappa efter 3 års ålder, och en hona bör inte bli mamma efter 5, eller ca 6-7 kullar. Kaniner får 3-10 ungar i varje kull, beroende på ras och storlek. Små kaninraser får bara 3-5 ungar och stora raser får 8-10.

Under dräktigheten

Om honan inte redan har ett litet bo i sin bur måste hon få de ca 10 dagar innan uträknat födsel. En stor bur är också ett plus i kanten, så att den lilla familjen ska ha både en födelseplats, där de kan ligga och vila i lugn och ro, och yta där de kan röra sig. Ungarna föds i kullar bestående av ca 3-8 ungar, fast det beror såklart på vilken ras kaniner är.

Det är viktigt att din kanin får mer mat under hennes tid som dräktig, framförallt spannmål och pellets, så att ungarna får mat så att de klarar sig i magen. Gärna också vitamintillskott och större vattenflaska. Medan honan är dräktig ska du också undvika att röra vid hennes mage för mycket om du ska bära upp henne. Annars kan ungarna i värsta fall bli skadade.

 

Mat Kanin

Mat och matvanor

Torrfoder
Kaniner ska alltid ha fri tillgång till mat och vatten!
Deras basföda är hö, gräs och andra växter som de har tillgång till till fritt i naturen.
Många tror att pellets är det viktigaste med egentligen skulle en kanin kunna klara sig på bara hö. Det bästa för en kanin är egentligen att ca 80% av födan består av hö medan resten (20%) består av grönsaker, pellets och annat gott. Pellets är egentligen ”lyxmat”, som de flesta kaniner tycker är jättegott. Det är också den största anledningen till att kaniner blir överviktiga, vilket de lätt blir. För att förhindra att det händer din kanin ska du inte ge för mycket pellets. Alla pellets innehåller olika mycket näring osv, så det finns inget bestämt mått när det gäller pellets. Här är en bra grund, så att du vet ungefär hur mycket det handlar om:

                     1-2 kg

1/8 dl

2,5-3,5 kg

1/4 dl

     4-5 kg

1/2 dl

5,5-7,5 kg

3/4 dl

 

Du kan läsa på paketet hur mycket just din kanin ska ha. 

Det bästa är om din kanin får samma sorts pellets hela tiden (från samma märke). Vissa kaniners magar är väldigt känsliga, och de kan bli magsjuka och få diarré om man byter pelletssort. Speciellt när de är små ungar.

Något som borde undvikas är olika torrfoder-mixar, så som ”kalasmat”, osv. De innehåller mycket fetter och kolhydrater, vilket leder till att kaninen blir överviktig. Ge inte din kanin detta! Det finns nyttigare saker som är minst lika goda, t ex frukt. 

Grönsaker & frukt
Kaniner äter gärna alla olika sorters grönsaker, även lite gamla och halvdåliga. Något man kan ge dem dagligen är t ex morötter. Man måste se till att maten inte blir för lättätlig, kaninerna behöver lite tuggmotstånd för att slipa ner tänderna samt stärka dem. Sallad t ex äter kaniner gärna, men det är ju inget vidare tuggmotstånd. Det kan du ge dem ibland, men som sagt, hellre morötter eller liknande. Kaniner äter nästan alla grönsaker och det går bra att låta din kanin prova nya godsaker!
Några exempel på grönsaker som kaninerna gärna äter:

·         Morötter (kaniner äter även blasten!)

·         Sallad

·         Paprika

·         Selleri

·         Vitkål

·         Gurka

·         Spenat

Kaniner älskar frukt! Det är riktig lyx för dem! Dock bör detta inte ges alltför ofta då det är väldigt onyttigt! Många väljer att inte mata kaninen med frukt över huvudtaget. Risken är inte alls stor, men det har t o m hänt att kaniner slutat äta vanlig mat för att de blivit så förtjusta i de söta frukterna. Om man ska ge kaninen frukt ska det vara i små mängder.
Ju sötare och saftigare frukten är - desto bättre (tycker kaninen)! Banan brukar vara en stor hit!
Här är några andra frukter som du kan ge din kanin:

·         Äpple

·         Päron

·         Vindruvor

·         Nektarin

·         Ananas

Kaniner gillar att prova nya saker så var inte rädd för att själv prova dig fram. Om kaninen inte gillar det så äter den det inte, helt enkelt. Då vet du det till nästa gång!

Ge kaninen mjölprodukter?
Det går att ge kaninen grovt bröd, knäckebröd och flingor, dock inte i för stor mängd. Då leder det till övervikt, dessa produkter sväller nämligen i magen. Knäckebröd används mest för att hjälpa kaninen att slipa ner sina tänder, medan de andra två är "lyx-mat" som inte bör serveras ofta.

Beteende & kroppsspråk Kanin

Liksom alla andra djur använder sig kaniner av kroppsspråk. Det är viktigt för en kaninägare att förstå sin kanin. Tänk om din kanin är sjuk? Det är vanligt bland kaninägare att vilja veta vad sina små husdjur vill och hur dem mår. Jag kan lova att det blir ännu roligare att umgås med din kanin! Hur kul är det inte att veta att din kanin tycker mycket om dig och trivs i ditt hem?                             
Här är en lista över kaninernas humör och kroppsspråk:

Kommer det ett ”knäppande” ljud från din kanins mun? Den trivs hos dig!

Vänder sig din kanin plötsligt och lägger sig på rygg? Den storstivs! Ibland slickar den sig även om tassarna.

Ligger kaninen utsträckt med benen utstickande där bak? Den är avslappnad. Om benen är ”utfällda” brukar det betyda att kaninen inte vill bli störd. Den kan också ligga ihopkrypt till en liten boll. Ofta blundar den – men var försiktig, vid minsta lilla ljud vaknar den med ett ryck!

Springer kaninen runt dig i cirklar? Det betyder att den tycker väldigt mycket om dig! Ibland ger den också ifrån sig ett ”knorrande” ljud. Denna dansen kan också användas vid parning. Kaninen kan också visa sig uppskattning genom att ge dig en blöt puss (slicka dig).

Fräser kaninen? Det betyder att den känner sig hotad, och vill försvara sitt revir. Uppfattar den att du kommer för nära, eller stör på dess ”privata” plats kan den anfalla. Den anfaller genom att oförberett hoppar fram mot dig med framtassarna, och klorna i högsta hugg.

Ger kaninen ifrån sig ett gällt skrik? Den har en otrolig smärta. Kaniner är vanligtvis väldigt tysta djur, men får de en otrolig smärta som de bara inte kan hantera skriker de, gällt och högt.

Stryker din kanin sin kladdiga haka mot saker? Den märker revir! På så sätt kan andra kaniner känna lukten, och förstå att föremålet redan är ”upptaget”.

Gräver din kanin i textiler och kläder? Den vill bygga bo.

Stampar kaninen med bakbenen? Det betyder att den är rädd och känner sig hotad. Ljudet blir högt (högre än du tror!) och hörs tydligt. När kaninen stampat stannar den upp och blir som förstenad. Den kollar åt hållet där den tycker sig se ”faran”. Kanske kan du klappa eller ta upp din kanin för att lugna ner den. Det kan vara en katt som lurar i buskaget…

Bajsar kaninen lite överallt trots att den är rumsren? I bajset lämnar den ett litet ”meddelande” till andra kaniner. Om andra individer luktar på kaninens bajs kan den få reda på ålder, ras, humör, vilket kön den är, osv.

Sitter din kanin apatisk och med uppburrad päls? Detta är ett tecken på sjukdom, och du bör genast uppsöka veterinär. Oftast har kaninen inte heller aptit, och slutar äta.

Rör sig nosen hastigt och är fuktig, och kaninen har uppspärrade ögon? Det betyder att din kanin är uppstressad och rädd.

Skakar din kanin på öronen? Det gör den för att den tycker det är skönt att ha blivit fri. Om du t ex hållit fast kaninens öron en stund kan den göra detta, samt sprätta på tassarna när den blir nersläppt.

Ligger din kanin tryckt till marken, uppspärrade ögon och bakåtfällda öron? Detta är kaninernas försvarsställning. Kaniner reagerar såhär om de hör t ex ett ljud som skrämmer dem. Ofta ser man vilda kaniner göra på detta sättet.

Har din kanin öronen jättelångt fram och trevar framåt samt ”nickar” med huvudet? Det är kaninernas ”vad är det där?”. Då kaninen gör detta undrar den alltså över något, som t ex ett ljud eller ett annat djur den fått syn på. Detta gör kaninerna mycket och ofta när de är ungar. De utforskar världen.

”Puffar” kaninen lätt på dig? Det är kaninernas ”hej”. Det kan också betyda att du enligt kaninen är i vägen, och den vill att du ska flytta på dig eller lämna den ifred. Flyttar du inte på dig kanske kaninen biter dig lite försiktigt för att uppmärksamma dig om att den vill komma förbi.

Faktan kommer från vår lokala veterinär Michael von Holten, från Limhamns veterinärsklinik

Faktan har bekräftats med hjälp av de flesta stora svenska kaninsidor och bloggar, samt den engelska wikipediasidan.

Vi har även gjort fältstudier på ett antal kaniner.