Städa kaninbur

Städa buren
Alla kaniner har rätt till en ren bur. Du bör städa minst någon/några gånger i veckan, eller så tar du ut bajset en gång om dagen. Då behöver du inte städa lika ofta. Det är lätt att tänka ”jag städar imorgon” (speciellt på vintern!) men du måste hela tiden tänka på din kanins bästa. Ett tips är att ha ”städdag” t ex varje söndag. En bra städrutin är att varannan gång städa hela buren noggrant + skölja av den med vattenslang, och varannan gång bara städa det som är smutsigt.

*När du städar börjar du med att hjälp av en spade att ta ut allt smutsigt hö/halm/spån ur buren och lägga det i en plastpåse eller direkt i en avfallstunna.

*Skölj gärna av buren och dess inredning med vattenslang. Om det är minusgrader (på vintern) är det dock inte bra att skölja av buren. Då blir det is! 

*När du har rensat ut allt smutsigt och eventuellt sköljt av buren ska du börja med att lägga spån i kaninens toalett eller där den kissar. Spånet suger upp urinen.

*Sedan lägger du halm över spånet och i resten av buren. Om det är vinter ska de ha extra mycket halm så att de kan bygga ett litet bo och hålla värmen. På vintern (för utekaniner) är det extra viktigt att de har ett litet bo, som är bara lite större än kaninen själv, som hjälper dem att hålla värmen.

*Kaniner ska alltid ha fri tillgång till färskt hö, och det håller sig färskt längre om du har en höhållare. Om du bara har det liggandes på golvet med halm och annat behövs det bytas varje dag.

 

 

länkutbyten