Parning & ungar

När en hona är gravid kallas det i djurvärlden för ”dräktig”. Du måste planera noggrant innan du parar två kaniner. Du borde hitta eventuella köpare och kärleksfulla hem innan du avlar dem, det är få djuraffärer som tar emot kaninungar.       
När du parar kaninerna är det viktigt att du släpper in honan till hanen, och inte tvärt om. Hanen har inget emot besök från en hona. Honan däremot försvarar sitt revir och det kan leda till att hanen blir skadad.
                                                                                             

Då kaninhonan förstått att hon är dräktig börjar hon desperat bygga bo där hon ska föda. Utekaniner gräver gärna gropar där de sedan springer upp och ner med hö och halv från sin egen bur. Där nere förbereder de födseln och gör det hemtrevligt. Hon sliter också av sig päls från magen för att använda till sitt bo. Om kaninhonan sitter i bur brukar hon krafsa ut all hö/halm ur deras lilla ”rum”. 

Kaninhonor blir väldigt ofta skendräktiga på våren, vilket innebär att de tror att de ska få ungar. De gräver och kämpar med sina bon, men många gånger slutar det med att det inte kommer några ungar. Oftast går skendräktigheten över efter 7-10 dagar, men det varierar.

Innan parningen

Innan du parar två kaniner är det bra om du klipper deras klor, och om det är en långhårig ras, klipper deras päls. Så att de inte på något sätt råkar skada varandra.

Hur kan man ta reda på om hon faktiskt är dräktig eller inte? Det lättaste är såklart att vänta och se. Annars brukar man kunna se om hennes mage växt, eller känna på magen. Man brukar kunna känna på magen om det är något som rör sig där inne efter ungefär 14-20 dagar. Hennes spenar svullnar upp och hon blir tröttare. Det är lite sent att tänka på detta om du redan misstänker att din hona är dräktig, men om du någon gång lagt din hand på honans rygg, och hon ”putat” upp rumpan, så betyder det troligen att honan var parningsvillig. De flesta kaninerna parar sig på våren eller sommaren och får sina kaninungar efter ca 30 dagar efter parning, fast det varierar.
En hane bör inte bli pappa efter 3 års ålder, och en hona bör inte bli mamma efter 5, eller ca 6-7 kullar. Kaniner får 3-10 ungar i varje kull, beroende på ras och storlek. Små kaninraser får bara 3-5 ungar och stora raser får 8-10.

Under dräktigheten

Om honan inte redan har ett litet bo i sin bur måste hon få de ca 10 dagar innan uträknat födsel. En stor bur är också ett plus i kanten, så att den lilla familjen ska ha både en födelseplats, där de kan ligga och vila i lugn och ro, och yta där de kan röra sig. Ungarna föds i kullar bestående av ca 3-8 ungar, fast det beror såklart på vilken ras kaniner är.

Det är viktigt att din kanin får mer mat under hennes tid som dräktig, framförallt spannmål och pellets, så att ungarna får mat så att de klarar sig i magen. Gärna också vitamintillskott och större vattenflaska. Medan honan är dräktig ska du också undvika att röra vid hennes mage för mycket om du ska bära upp henne. Annars kan ungarna i värsta fall bli skadade.

 

länkutbyten