Dvärgkaniner Dvärg Kaniner

 

Dvärgraser 

Burstorlek: minst 0,5 kvm. Minst 50cm på kortaste sidan samt i takhöjd. Minst 100cm på längsta sidan

Vikt: ca 0,7 - 2,1 kg (kan skilja lite från ras till ras)

 

Dvärgvädur är en liten kaninras som ursprungligen kommer från Holland, där den korsats mellan en Hermelin och en Fransk vädur. Till utseendet har den (oftast) hängande öron och lite trubbig kropp. Den är godkänd i alla olika färger och teckningar, men en av de vanligaste färgerna är brun/grå. Pälsen kan vara olika lång från kanin till kanin. Det finns både dvärgvädurar med lång päls (4-6cm)(fuchs), kort päls (1,5-3cm) och med rexpäls (1,5-2cm). Rexpälsen är mer glansig och kompakt.

Denna rasen är den största bland dvärgraserna och den får väga upp till 2,2kg. De flesta väger dock 1,5 - 2kg. Detta är en trevlig kanin med ett stabilt humör - en perfekt första-kanin!

 

Lejonhuvad kanin är en hårig liten krabat med ett lugnt humör. Den har fått sitt pga att den har något som liknar en lejon-man runt huvudet. Den ska också ha långt hår (5-8cm) på kinderna, i nacken, bröstet och uppe på huvudet ( koppling till nacken). Resten av kroppen ska vara täckt av kort päls. När kaninen är ung kan den ha längre hår ut med sidorna där bak, men det ska inte finnas kvar när den blir vuxen.

Denna kaninen kräver pälsvård (borstas dagligen osv). Därför finns det bättre första-kaniner. Denna kaninen passar till både sällskap, gos och hoppning. Den ska väga mellan 1,3 och 1,9 kg.

 

Hermelin kanin är en liten ras som har sitt ursprung i England. Rasen finns i massor av olika färger och teckningar, bland annat siames, schecktecknad, tan, svart, chinchilla och såklart vit, som är den ursprungliga färgen. Vita hermeliner har oftast röda ögon (albino).

Det finns också olika hårtyper inom rasen, bland annat rex, angora och fuchs. Den normala längden på pälsen ska vara 2 - 2,5cm lång.

Denna kaninen ska väga lite mindre än de andra dvärgraserna, då den också är lite mindre. Vikten ska ligga mellan 0,8 och 1,4 kg.

Hermeliner har mycket korta öron som inte får vara längre än max 7cm. Kroppen ska vara lite rund och knubbig, pannan ska vara ganska bred och halsen får inte synas.

Det finns både trevliga och mindre trevliga hermeliner. Det finns bättre första-kaniner, men den brukar ändå funka ganska bra.

 

Dvärgharen är en kanin som ursprungligen kommer från England, och var en av de första dvärgkaninerna. Den ska väga mellan 0,7 och 1,5 kg och finns i alla olika färger och teckningar. Den är nära besläktad med hermelinen och därför kan man se en del likheter. Huvudet och öronen till exempel. Dvärgharens öron har också en maxlängd på 7 cm, och huvudet är brett och har bred panna. Kroppsformen är däremot inte så lik, dvärgharen har en mycket slankare och mer “harliknande” kropp.

Hermeliner sägs inte vara lika lekfulla och livliga som dvärgharar.

 

Kolla gärna in på vår sammarbetspartner

 

Svensk Länkkatalog

F4.se - Länkkatalog med kvalitetslänkar för webbplatsägare

länkutbyten