Små kaniner

Småraser

 

Burstorlek: Minst 0,7 kvm. Minst 60cm på kortaste sidan samt i takhöjd.

Vikt: 2,2 - 3,4 kg.

 

Holländsk kanin är en otroligt trevlig ras med ursprung från England. Dess teckning är mycket vacker och utstickande. Man brukar kalla teckningen för “kostym”, så det ser mycket ut som att kaninen bär kostym. Först har den “hatten”=helfärgade öron och två ovaler som går ner över ögonen på båda sidorna. De får inte gå över morrhåren. Mitt på kroppen bryts grundfärgen (vit) och bakkroppen är i teckningsfärgen. Baktassarnas yttersta bit är vit. Basfärgen är alltid vit, och de flesta teckningsfärgerna är tillåtna, bland annat grå, svart, viltgul, japanteckning och madagaskar.

Denna kaninen är trevlig, tam, rolig, social, gosig, “pratglad” (gör mycket ljud och knäppningar med munnen) och aktiv. Den vill ha sällskap och sitter gärna och väntar på dig vid stängslet. Holländarna är väldigt tåliga och barnvänliga och därför perfekta första-kaniner! Honorna blir också mycket bra mammor och får oftast ganska stora kullar.

 

 

Engelsk Scheck är en vacker ras som härstammar från England. Grundfärgen är alltid vit och teckningen är godkänd i färgerna svart, isabella, blå, madagaskar och brun. Teckningen består av fläcken på nosen, ringar runt ögonen, kindfläckar strax under ögonen, och enfärgade öron. Över hela ryggen har kaninen ett “ålstreck” (max 2cm brett), sidofläckar (som helst ska vara så små som möjligt) och kedjefläckar (som går i en “kedja” från nacken och ut över ryggens sidor). Denna rasen är väldigt vaksam och ängslig av sig, och den rekommenderas inte som första-kanin.

 

 

Rysk kanin är en kelig ras som härstammar från Kina. Den är väldigt gosig och har en fin teckning. Basfärgen är vit och den vanligaste teckningsfärgen är svart. Andra teckningsfärger som är godkända är zobel blå och zobel brun. Teckningen består av färgade tassar, färgad svans, färgade ögon och färgad nos. Denna rasen ska väga ca 2,3 - 3 kg. Denna kaninen passar bra till sällskap & kelcoch är lätt att få tam.

 

 

Sachsengold är en fin ras med en lysande brunröd färg över hela kroppen. På magen och under svansen får den dock vara ljusare. Den rödbruna färgen på pälsen ska gå gå långt ner mot huden som möjligt. Dessa kaninerna ska väga mellan 2,5 och 3,5 kg.

Både klor och ögon är bruna.

 

 

Lilla (och Stora) Silver är två raser med silver-skimmrande päls. Det beror på att pälshåren har vita toppar över hela kroppen. Det är tillåtet med en lite mörkare nos. Rasen finns i olika nyanser; mörk, ljus och mellanfärgad, beroende på hur många hårstrån med vita toppar kaninen har. De godkända färgerna är viltgul, svart, brun, blå och viltgrå.

Lilla Silver väger mellan 2,2 och 3,2 kg. Stora Silver ska väga minst 4,5 kg och tillhör de stora kaninraserna.

 

 

Tan är en vanlig kaninras med ett vackert utseende och som ursprungligen kommer från England. Tan-kaniner finns och är godkända i färgerna egern, blå, grå och svart. Teckningen består av “skuggor” i en rödbrun färg. Ju mer den rödbruna färgen syns/lyser - desto bättre! Dessa “skuggorna” finns på kaninens mage, under öronen, under käken, på bröstet, insidan av benen, i nacken, vid näsborrarna och runt ögonen. Denna rasen ska väga ca 3kg.

 

Lilla (och Stora) Chinchilla är två fina raser som ursprungligen kommer från Frankrike. Deras hårstrån är “randiga” (olika partier på hårstrået har olika färger) i färgerna vitt, blått, grått, svart och ljusgrått. Det ger kaninerna en färg som är mycket lik en chinchillas färg (djuret, ej kaninen), dvs spräcklig grå/vit/svart/blå. Lilla Chinchillan ska väga 2,5 - 3,2 kg och Stora ska väga 4,5 kg eller mer. Detta är en trevlig och glad kanin!

Bild lånad (med tillåtelse) av Bo Paulsson.

länkutbyten