Torrfoder Kanin

Torrfoder
Kaniner ska alltid ha fri tillgång till mat och vatten!
Deras basföda är hö, gräs och andra växter som de har tillgång till till fritt i naturen. 
Många tror att pellets är det viktigaste med egentligen skulle en kanin kunna klara sig på bara hö. Det bästa för en kanin är egentligen att ca 80% av födan består av hö medan resten (20%) består av grönsaker, pellets och annat gott. Pellets är egentligen ”lyxmat”, som de flesta kaniner tycker är jättegott. Det är också den största anledningen till att kaniner blir överviktiga, vilket de lätt blir. För att förhindra att det händer din kanin ska du inte ge för mycket pellets. Alla pellets innehåller olika mycket näring osv, så det finns inget bestämt mått när det gäller pellets. Här är en bra grund, så att du vet ungefär hur mycket det handlar om:

                     1-2 kg

1/8 dl

2,5-3,5 kg

1/4 dl

     4-5 kg

1/2 dl

5,5-7,5 kg

3/4 dl

 

Du kan läsa på paketet hur mycket just din kanin ska ha. 

Det bästa är om din kanin får samma sorts pellets hela tiden (från samma märke). Vissa kaniners magar är väldigt känsliga, och de kan bli magsjuka och få diarré om man byter pelletssort. Speciellt när de är små ungar.

Något som borde undvikas är olika torrfoder-mixar, så som ”kalasmat”, osv. De innehåller mycket fetter och kolhydrater, vilket leder till att kaninen blir överviktig. Ge inte din kanin detta! Det finns nyttigare saker som är minst lika goda, t ex frukt. 

länkutbyten