Beteende & kroppsspråk Kanin

Liksom alla andra djur använder sig kaniner av kroppsspråk. Det är viktigt för en kaninägare att förstå sin kanin. Tänk om din kanin är sjuk? Det är vanligt bland kaninägare att vilja veta vad sina små husdjur vill och hur dem mår. Jag kan lova att det blir ännu roligare att umgås med din kanin! Hur kul är det inte att veta att din kanin tycker mycket om dig och trivs i ditt hem?                             
Här är en lista över kaninernas humör och kroppsspråk:

Kommer det ett ”knäppande” ljud från din kanins mun? Den trivs hos dig!

Vänder sig din kanin plötsligt och lägger sig på rygg? Den storstivs! Ibland slickar den sig även om tassarna.

Ligger kaninen utsträckt med benen utstickande där bak? Den är avslappnad. Om benen är ”utfällda” brukar det betyda att kaninen inte vill bli störd. Den kan också ligga ihopkrypt till en liten boll. Ofta blundar den – men var försiktig, vid minsta lilla ljud vaknar den med ett ryck!

Springer kaninen runt dig i cirklar? Det betyder att den tycker väldigt mycket om dig! Ibland ger den också ifrån sig ett ”knorrande” ljud. Denna dansen kan också användas vid parning. Kaninen kan också visa sig uppskattning genom att ge dig en blöt puss (slicka dig).

Fräser kaninen? Det betyder att den känner sig hotad, och vill försvara sitt revir. Uppfattar den att du kommer för nära, eller stör på dess ”privata” plats kan den anfalla. Den anfaller genom att oförberett hoppar fram mot dig med framtassarna, och klorna i högsta hugg.

Ger kaninen ifrån sig ett gällt skrik? Den har en otrolig smärta. Kaniner är vanligtvis väldigt tysta djur, men får de en otrolig smärta som de bara inte kan hantera skriker de, gällt och högt.

Stryker din kanin sin kladdiga haka mot saker? Den märker revir! På så sätt kan andra kaniner känna lukten, och förstå att föremålet redan är ”upptaget”.

Gräver din kanin i textiler och kläder? Den vill bygga bo.

Stampar kaninen med bakbenen? Det betyder att den är rädd och känner sig hotad. Ljudet blir högt (högre än du tror!) och hörs tydligt. När kaninen stampat stannar den upp och blir som förstenad. Den kollar åt hållet där den tycker sig se ”faran”. Kanske kan du klappa eller ta upp din kanin för att lugna ner den. Det kan vara en katt som lurar i buskaget…

Bajsar kaninen lite överallt trots att den är rumsren? I bajset lämnar den ett litet ”meddelande” till andra kaniner. Om andra individer luktar på kaninens bajs kan den få reda på ålder, ras, humör, vilket kön den är, osv.

Sitter din kanin apatisk och med uppburrad päls? Detta är ett tecken på sjukdom, och du bör genast uppsöka veterinär. Oftast har kaninen inte heller aptit, och slutar äta.

Rör sig nosen hastigt och är fuktig, och kaninen har uppspärrade ögon? Det betyder att din kanin är uppstressad och rädd.

Skakar din kanin på öronen? Det gör den för att den tycker det är skönt att ha blivit fri. Om du t ex hållit fast kaninens öron en stund kan den göra detta, samt sprätta på tassarna när den blir nersläppt.

Ligger din kanin tryckt till marken, uppspärrade ögon och bakåtfällda öron? Detta är kaninernas försvarsställning. Kaniner reagerar såhär om de hör t ex ett ljud som skrämmer dem. Ofta ser man vilda kaniner göra på detta sättet.

Har din kanin öronen jättelångt fram och trevar framåt samt ”nickar” med huvudet? Det är kaninernas ”vad är det där?”. Då kaninen gör detta undrar den alltså över något, som t ex ett ljud eller ett annat djur den fått syn på. Detta gör kaninerna mycket och ofta när de är ungar. De utforskar världen.

”Puffar” kaninen lätt på dig? Det är kaninernas ”hej”. Det kan också betyda att du enligt kaninen är i vägen, och den vill att du ska flytta på dig eller lämna den ifred. Flyttar du inte på dig kanske kaninen biter dig lite försiktigt för att uppmärksamma dig om att den vill komma förbi.

Faktan kommer från vår lokala veterinär Michael von Holten, från Limhamns veterinärsklinik

Faktan har bekräftats med hjälp av de flesta stora svenska kaninsidor och bloggar, samt den engelska wikipediasidan.

Vi har även gjort fältstudier på ett antal kaniner.

länkutbyten