Skötsel Kanin

Kloklippning
Liksom allt annat skiljer sig kloklippning mellan innekaniner och utekaniner. Utekaniners klor behöver inte klippas lika ofta då de kraffsar och gräver i jorden. Det gör så att klorna slipas ner av sig själva, men självklart behövs deras klor också klippas – fast inte lika ofta. Tycker man det är obehagligt att klippa klor kan man boka en tid hos de flesta veterinärer eller djuraffärer. De har då oftast drop-in tider där du kan komma och få din kanins klor klippta. Priset är ca 50-100 kr.
Kaniner är olika från individ till individ och deras klor växer olika snabbt. Men man brukar säga att klorna behövs klippas när de fått en kraftig ”böj”. När du klipper använder du en klosax för gnagare. De finns att köpa i vanliga djuraffärer.
När du klipper ska du klippa ”rakt”, så att det där du klippt av klon ligger plant mot underlaget när kaninen står själv. Om du klipper för lång in på klon kommer du till pulpan, som är fylld av blod. Då börjar det blöda från kaninens klo, och det kan svida till lite på kaninen. Det är inget farligt men bör ändå unvikas för kaninens trevnad!

Om du inte klipper klorna?
Vad händer om du inte klipper klorna eller klipper dem för sällan?
För det första gör det ont för kaninen att gå om klorna är för långa. Det leder till att den inte vill röra sig och blir lat och överviktig (om det går så långt).
Om du har flera kaniner tillsammans kan de skada varandra om de har för långa klor. De kan riva varandra allvarligt i t ex ögonen, och därför är det mycket viktigt att du håller koll på din kanins klor.

Pälsvård
Fäller päls
Liksom de flesta andra pälsdjur fäller kaniner sin päls beroende på ljus, årstid och temperatur. Både innekaniner och utekaniner fäller, men utekaniner fäller mer då det påverkar dem mer. De fäller i perioder. Vissa kaniner fäller hela tiden medan vissa aldrig fäller. Men då de ”ska” fälla är vår och höst. På våren fäller de för att byta ut vinterpälsen mot en tunnare sommarpäls, och på hösten fäller de för att byta ut sin sommarpäls till en tjockare vinterpäls. Dessa perioder brukar pågå i ca 3 månader.

Borsta pälsen?
Det är endast långhåriga kaniner som behöver pälsvård. Om man inte tar hand och borstar kaninens päls får den stora tovor som är nästan omöjliga att få ut. De blir jättestora och kompakta. Där fastnar det mycket skit och det blir en belastning för kaninen. Så se till att borsta pälsen regelbundet, helst dagligen!

Klippa pälsen?
Även denna punkten gäller bara er med långhåriga kaniner. Då pälsen växt och blivit för lång kan du ”frisera” den, så att den blir lite kortare. Ofta märker du när din kanin inte längre trivs i sin långa päls, den kanske skymmer kaninens syn till exempel. På vintern är det dock inte rekommenderat att klippa av mer päls än nödvändigt (dvs vid ögonen) . Då behöver kaninen sin päls för att inte frysa.

 

Skötsel på sommaren
Skötseln på sommaren är inte särskilt speciell. Du ger dem mat och vatten som vanligt, och låter dem springa fritt i hagen på dagarna. Självklart ska de alltid ha tillgång (som sagt) till friskt vatten, så det kan behöva bytas om det blir för varmt. Kaninerna behöver också alltid ha ett skuggigt ställe i sin hage, där den kan ligga och njuta de varma dagarna. Även om kaninen ser ut att vilja ta ett dopp så badar man inte kaniner. De är väldigt renliga djur och tvättar sig själva, och fixar själva efter sina behov. De behöver ingen assistans!

 

Skötsel på vintern  (utekanin)
Trots att det är vinter, minusgrader och snö vill kaniner gärna vara ute och springa i hagen.
Du kan tänka på att lägga in mer halm så att de kan gosa in sig i det de kalla nätterna. När det börjar bli minusgrader måste du börja ge dem mycket mer torrfoder (pellets och hö). Vid ca -10 kan du fördubbla det, och blir det ännu kallare får du ge dem ytterligare. Det är också viktigt att byta vatten ofta, ca 3 gånger om dagen. Vattnet fryser till is väldigt lätt. För att förhindra det kan man köpa isolerande skydd i en vanlig djuraffär, fast enligt min erfarenhet fungerar det lika bra som att trä på ett par strumpor på flaskan.  

 

 

 

länkutbyten