Frukt & Grönt

Grönsaker & frukt
Kaniner äter gärna alla olika sorters grönsaker, även lite gamla och halvdåliga. Något man kan ge dem dagligen är t ex morötter. Man måste se till att maten inte blir för lättätlig, kaninerna behöver lite tuggmotstånd för att slipa ner tänderna samt stärka dem. Sallad t ex äter kaniner gärna, men det är ju inget vidare tuggmotstånd. Det kan du ge dem ibland, men som sagt, hellre morötter eller liknande. Kaniner äter nästan alla grönsaker och det går bra att låta din kanin prova nya godsaker!
Några exempel på grönsaker som kaninerna gärna äter:

·         Morötter (kaniner äter även blasten!)

 

 

 

·         Sallad

·         Paprika

·         Selleri

·         Vitkål

·         Gurka

·         Spenat

Kaniner älskarfrukt! Det är riktig lyx för dem! Dock bör detta inte ges alltför ofta då det är väldigt onyttigt! Många väljer att inte mata kaninen med frukt över huvudtaget. Risken är inte alls stor, men det har t o m hänt att kaniner slutat äta vanlig mat för att de blivit så förtjusta i de söta frukterna. Om man ska ge kaninen frukt ska det vara i små mängder.
Ju sötare och saftigare frukten är - desto bättre (tycker kaninen)! Banan brukar vara en stor hit!
Här är några andra frukter som du kan ge din kanin:

·         Äpple

·         Päron

·         Vindruvor

·         Nektarin

·         Ananas

Kaniner gillar att prova nya saker så var inte rädd för att själv prova dig fram. Om kaninen inte gillar det så äter den det inte, helt enkelt. Då vet du det till nästa gång!

Ge kaninen mjölprodukter?
Det går att ge kaninen grovt bröd, knäckebröd och flingor, dock inte i för stor mängd. Då leder det till övervikt, dessa produkter sväller nämligen i magen. Knäckebröd används mest för att hjälpa kaninen att slipa ner sina tänder, medan de andra två är "lyx-mat" som inte bör serveras ofta.

länkutbyten