matvanor kanin

Mat Kanin

 

Mat och matvanor

Torrfoder
Kaniner ska alltid ha fri tillgång till mat och vatten!
Deras basföda är hö, gräs och andra växter som de har tillgång till till fritt i naturen. 
Många tror att pellets är det viktigaste med egentligen skulle en kanin kunna klara sig på bara hö. Det bästa för en kanin är egentligen att ca 80% av födan består av hö medan resten (20%) består av grönsaker, pellets och annat gott. Pellets är egentligen ”lyxmat”, som de flesta kaniner tycker är jättegott. Det är också den största anledningen till att kaniner blir överviktiga, vilket de lätt blir. För att förhindra att det händer din kanin ska du inte ge för mycket pellets. Alla pellets innehåller olika mycket näring osv, så det finns inget bestämt mått när det gäller pellets. Här är en bra grund, så att du vet ungefär hur mycket det handlar om:

                     1-2 kg

1/8 dl

2,5-3,5 kg

1/4 dl

     4-5 kg

1/2 dl

5,5-7,5 kg

3/4 dl

 

Du kan läsa på paketet hur mycket just din kanin ska ha. 

Det bästa är om din kanin får samma sorts pellets hela tiden (från samma märke). Vissa kaniners magar är väldigt känsliga, och de kan bli magsjuka och få diarré om man byter pelletssort. Speciellt när de är små ungar.

Något som borde undvikas är olika torrfoder-mixar, så som ”kalasmat”, osv. De innehåller mycket fetter och kolhydrater, vilket leder till att kaninen blir överviktig. Ge inte din kanin detta! Det finns nyttigare saker som är minst lika goda, t ex frukt. 

Grönsaker & frukt
Kaniner äter gärna alla olika sorters grönsaker, även lite gamla och halvdåliga. Något man kan ge dem dagligen är t ex morötter. Man måste se till att maten inte blir för lättätlig, kaninerna behöver lite tuggmotstånd för att slipa ner tänderna samt stärka dem. Sallad t ex äter kaniner gärna, men det är ju inget vidare tuggmotstånd. Det kan du ge dem ibland, men som sagt, hellre morötter eller liknande. Kaniner äter nästan alla grönsaker och det går bra att låta din kanin prova nya godsaker!
Några exempel på grönsaker som kaninerna gärna äter:

·         Morötter (kaniner äter även blasten!)

 

 

 

·         Sallad

·         Paprika

·         Selleri

·         Vitkål

·         Gurka

·         Spenat

Kaniner älskarfrukt! Det är riktig lyx för dem! Dock bör detta inte ges alltför ofta då det är väldigt onyttigt! Många väljer att inte mata kaninen med frukt över huvudtaget. Risken är inte alls stor, men det har t o m hänt att kaniner slutat äta vanlig mat för att de blivit så förtjusta i de söta frukterna. Om man ska ge kaninen frukt ska det vara i små mängder.
Ju sötare och saftigare frukten är - desto bättre (tycker kaninen)! Banan brukar vara en stor hit!
Här är några andra frukter som du kan ge din kanin:

·         Äpple

·         Päron

·         Vindruvor

·         Nektarin

·         Ananas

Kaniner gillar att prova nya saker så var inte rädd för att själv prova dig fram. Om kaninen inte gillar det så äter den det inte, helt enkelt. Då vet du det till nästa gång!

Ge kaninen mjölprodukter?
Det går att ge kaninen grovt bröd, knäckebröd och flingor, dock inte i för stor mängd. Då leder det till övervikt, dessa produkter sväller nämligen i magen. Knäckebröd används mest för att hjälpa kaninen att slipa ner sina tänder, medan de andra två är "lyx-mat" som inte bör serveras ofta.

länkutbyten